Bones pràctiques en creació i gestió del coneixement a l’Administració pública catalana

El passat 5 d’octubre i amb el títol “Parlem de recerca: apropant l’acadèmia i les polítiques públiques” es va dur a terme una jornada a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC) per reflexionar sobre la recerca en polítiques públiques com a eina per a la presa de decisions. La jornada va començar amb una conferència a càrrec de Carlos Galán-Díaz, responsable d’impacte de la recerca a la Facultat de Ciències Socials de la Universitat de Glasgow.

A continuació es van presentar les conclusions de set estudis finançats el 2015 a través de la convocatòria de subvencions a treballs de recerca sobre gestió i administració públiques que promou anualment l’EAPC. En els treballs, desenvolupats entre 2016 i 2017, es van analitzar qüestions diverses, com la priorització de projectes d’inversió pública, el seguiment i control de l’execució de l’obra pública, la creació i gestió del coneixement a l’Administració, el treball col·laboratiu, l’emprenedoria i el foment del talent, les bones pràctiques en matèria de transparència i la problemàtica dels municipis fronterers.

En aquest apunt ens centrem en el Mapa de bones pràctiques en creació i gestió del coneixement a l’Administració pública catalana, treball presentat per Joaquín Gairín del Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat de Barcelona i que ha comptat també en la seva redacció amb Jesús Martinez, responsable de Formació Directiva i Nous Programes del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, i membre d’InnoGent.

Cal entendre la Creació i Gestió del Coneixement (CGC) com una “estratègia organitzativa que comporta estratègies processuals d’identificació i captació de coneixement, de tractament, desenvolupament, creació i socialització i d’utilització i aplicació del mateix coneixement, i que té implicacions tant a nivell individual del professional com a nivell organitzatiu”.

En aquesta recerca, el procés per a la identificació de les pràctiques de gestió del coneixement va comptar amb la col·laboració de la Comissió Tècnica de Responsables de Formació de l’EAPC i dels responsables d’InnoGent, de manera que es va aconseguir que tots els organismes susceptibles de tenir pràctiques de CGC rebessin informació respecte l’existència d’aquest projecte i tinguessin oportunitat d’aportar informació sobre les activitats que estaven duent a terme. En total es van identificar un total de 58 pràctiques dels diferents nivells de l’administració catalana: ajuntaments, diputacions, consorcis, universitats i departaments de la Generalitat de Catalunya.

La segona fase general de l’estudi es va concentrar en les experiències que, en base a criteris d’intencionalitat, innovació, participació, treball en xarxa, recursos, suport institucional, impacte, sostenibilitat i transferència, es van considerar com a “bones pràctiques”.  A partir d’entrevistes en profunditat, es van analitzar i valorar els elements de caracterització i d’èxit que es defineixen tot seguit:

– El procés de caracterització dels professionals que participen en aquestes pràctiques dibuixen una participació voluntària, un perfil professional específic, la col·laboració interterritorial, i la motivació envers el treball en xarxa i el valor, tant individual com col·lectiu, que aquest genera.

– Els elements que contribueixen a l’èxit  de les pràctiques  identificades ens defineixen els següents escenaris: un funcionament basat en l’enfocament cap a la creació d’algun producte de coneixement final, amb objectius fixats i activitats realistes i assumibles i amb una dinàmica de treball molt flexible, amb distribució explícita de tasques i la correcta gestió del procés de presa de decisions.

El treball també ens presenta un recull de 25 estratègies que permeten als directius, equips de gestió del coneixement, moderadors o professionals interessats en la creació de pràctiques de CGC implementar-les dins de les seves organitzacions, o millorar-ne el seu funcionament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s