COBERTURA MÒBIL: UN SERVEI FET PER A I AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA CIUTADANIA

El passat 7 de març, l’aplicació “Cobertura Mòbil” de la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital del Departament de la Presidència va rebre el guardó en la categoria de Gestió pressupostària, avaluació i transparència de la tercera edició dels Premis Alfons Ortuño d’innovació i bones pràctiques a les administracions públiques catalanes. Avui, els seus impulsors ens expliquen què és i quins són els objectius d’aquesta iniciativa, un projecte de col·laboració ciutadana que utilitza les dades enviades des dels dispositius mòbils dels usuaris que descarreguin l’aplicació per proporcionar informació contínua sobre el nivell de cobertura de telefonia mòbil, depenent de la seva ubicació.

Què és “Cobertura Mòbil”?

És un projecte col·laboratiu impulsat per la Generalitat de Catalunya que forma part de l’estratègia SmartCAT en l’àmbit de la governança participativa i que posa en mans de la ciutadania un instrument per millorar un servei bàsic del segle XXI: la connectivitat.

Com funciona l’aplicació?

“Cobertura Mòbil” es nodreix de la participació ciutadana per generar un mapa en temps real de la cobertura de totes les xarxes de telefonia mòbil del país i identificar així els punts que necessiten millorar la seva cobertura al territori.

Aquest mapa s’elabora de forma col·laborativa gràcies als usuaris que s’han descarregat i instal·lat voluntàriament l’aplicació Cobertura Mòbil i que, a mesura que es desplacen, enregistren anònimament i de forma automàtica les dades de cobertura, que s’envien a un servidor.

L’agregació de totes les dades provinents dels diferents terminals, que són tractades de manera totalment anònima, confecciona un mapa de cobertura en temps real que es pot consultar des de la mateixa aplicació en els dispositius mòbils i també al web coberturamobil.gencat.cat

Quines dades proporciona l’usuari de l’app a través del seu terminal?

L’aplicació envia les dades necessàries per enregistrar les mesures de cobertura: la ubicació del punt de mesura, el nivell de senyal, la tecnologia de connexió de la cel·la en servei i antena, el nom de la companyia telefònica de l’usuari i altres dades relacionades amb les condicions de la mesura com, per exemple, si s’està a cobert o descobert, en moviment o aturat.

L’anonimat de l’usuari està garantit?

Sí, perquè en cap cas s’envien dades relacionades amb la identificació de l’usuari que ha facilitat les mesures o el seu número de telèfon, les mesures que s’envien no contenen cap tipus d’informació que pugui identificar quin usuari les ha facilitat.

A més, si en qualsevol moment es vol deixar de participar en aquesta iniciativa, només cal desinstal·lar l’aplicació del telèfon mòbil i a partir d’aquell moment ja no es recollirà cap més dada, tot i que qualsevol dada que s’hagi enviat abans de desinstal·lar l’aplicació romandrà en el servidor.

I el mapa generat, quina informació proporciona?

El mapa permet fer dos tipus de consultes: les mesures pròpies de l’usuari, d’una banda, i de l’altra, el mapa complet amb totes les mesures generades pels diferents participants en la iniciativa. Aquest mapa permet conèixer l’estat de les xarxes de telefonia mòbil a tot el país i, per tant, localitzar de forma acurada aquelles àrees o punts concrets del territori que necessiten actuacions o millores.

Què cal fer per participar en el projecte?

Per participar en aquest projecte, només cal descarregar-se l’app Cobertura Mòbil de la botiga d’aplicacions Google Play. Si en qualsevol moment es vol deixar de participar en aquesta iniciativa només cal desinstal·lar l’aplicació del terminal.

Per què és important participar-hi?

“Cobertura Mòbil” es nodreix de la participació ciutadana per generar el mapa de mesures, per això, com més gent hi participi més detallat serà el mapa que es crearà i més fiable serà la detecció de zones al territori que necessiten millorar la seva cobertura.

Participar en aquest projecte col·lectiu també ajuda, doncs, a millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania, com ara l’accés als serveis d’emergències (112) des de tots els indrets del país. De fet, l’objectiu últim del projecte és que sigui un instrument en benefici de tothom: ciutadania, Govern, empreses i operadores.

On es pot trobar més informació d’aquest aplicació?

Al web coberturamobil.gencat.cat s’hi pot trobar tota la informació de l’aplicació i del projecte “Cobertura Mòbil”, a més, lògicament, dels mapes de cobertura generats. També inclou un apartat de preguntes freqüents on es dóna resposta a multitud de qüestions: des de quin consum de dades i de bateria té l’aplicació fins a com es pot compartir, passant per si els clients d’operadors mòbils virtuals també hi poden participar o si es poden deixar d’enviar dades de cobertura temporalment.

Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital

Departament de la Presidència

One thought on “COBERTURA MÒBIL: UN SERVEI FET PER A I AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA CIUTADANIA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s