Simfonia d’emocions a la jornada “Innovant des de la col·laboració”

  • “Èxit de la trobada internacional d’innovació a la gestió pública.”
  • “Una xarxa global de científics erradica l’ansietat.”
  • “S’eliminen les llistes d’espera gràcies al treball horitzontal en xarxa.”
  • “Simfonia d’emocions. La formació musical triomfa a les organitzacions per millorar el rendiment col·laboratiu”*

dialegTot això (i molt més) passarà l’any 2025. Perquè si col·laborar esdevé la manera normal de treballar, poden passar coses inimaginables. Aquests són alguns dels titulars que prediuen -amb bon humor- els treballadors públics inquiets quan deixen anar la imaginació sobre què serà notícia a l’administració d’aquí 8 anys. I és que va ser amb un exercici de co-creació de visions positives amb el que vam cloure la jornada “Innovant des de la col·laboració”, celebrada el passat divendres 3 de febrer a la UPC.

Un centenar llarg de persones, de les quals un terç personal de la UPC, i la resta persones de més de 40 institucions públiques (o que treballen amb elles) es van aplegar a la convocatòria que fèiem des de Nexus24 i Tejeredes i que per a nosaltres era l’estrena també del nou campus de Diagonal-Besòs. Cal dir que l’acollida del personal del campus va ser fantàstica des del primer dia que els vam suggerir fer-la allà. Avui encara, estar a l’”altre” extrem de la Diagonal no sempre et fa sentir al centre de la UPC!

Al programa, obertura clara i directa de l’Olga Lanau, gerent de la UPC, seguida de dues brillants conferències: la primera, d’un acadèmic expert gestió pública, en Carles Ramió que va fer-nos veure com les administracions corren el risc de desaparèixer si no es reinventen. Segons ell, naveguem ja avui entre la supervivència i la mort institucional.  La segona, d’un expert practicant de la col·laboració, en David Martí, gerent del Conservatori de Música de Barcelona. Confesso que la pell se’m va posar de gallina en sentir-lo explicar com estan capgirant la missió d’aquesta institució per obrir l’accés a l’educació musical a tothom. Hi veia tants paral·lelismes amb la Universitat…!

Després, es va produir una trobada de programes de treball col·laboratiu “cosins”, on en Jesús Marténez del CEFJE, Dani Giménez de l’Agència Pública de Salut i la Maria Hortènsia Álvarez de Nexus24 de la UPC, van posar de manifest que els reptes del treball col·laboratiu són molt comuns, sigui quina sigui l’administració on s’apliquin.

Van seguir converses en format “fish bowl” adaptat on el públic generava preguntes en grups, i s’asseia amb els ponents com en Domenico di Siena de CiviWise, l’Ana Manzanedo de OuiShare, l’Atzio Orexa de NerGrup, la Dolors Llorens d’Innogent, la Soledad Saavedra i l’Osvaldo Garcia de la Universitat de Santiago de Chile.

Durant tota la sessió, el marc metodològic de Tejeredes, que es basa en la idea del CLEHES, va ser present. Bàsicament perquè a banda d’haver preparat la jornada amb el Cristian Figueroa i l’Esther Camacho, de Tejeredes, vam tenir la sort de comptar amb  l’Osvaldo i la Sole, professors de la Universitat de Santiago de Chile i els “pares” d’aquest acrònim, que conté les ses paraules CUERPO-LENGUAJE-EROS-HISTORIA-EMOCIONES-SILENCIO. Si bé no es pot resumir en unes línies, aquestes sis lletres contenen segons ells les sis dimensions que cadascuna de les persones posem en joc quan ens posem a col·laborar. I és la dinàmica combinació d’aquestes sis dimensions que ajudarà (o no) a fer-nos gaudir d’una col·laboració fluïda entre els diferents implicats. Food for thought, que dirien.

Pero em quedo amb les paraules sàvies de l’Atzio: “Hay temas que tienen fecha de caducidad. Y llega el momento en que hay que hacer. Y la primera cualidad que hay que tener es voluntad.”. Al treball col·laboratiu li ha arribat l’hora, i com es va veure a la jornada, la voluntat és compartida per moltes persones.

Didac Ferrer Balas, Cap del Gabinet de Sostenibilitat i d’Igualtat d’Oportunitats
I coordinador del Programa Nexus24 de Comunitats Collaboratives

Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s