Els dijous recomanem: bàlsam i fuga, la creació artística a la institució penitenciària

CaixaForum de Barcelona acull fins el proper 15 de gener l’exposició Bàlsam i Fuga, la creació artística en la institució penitenciària,  en la que es combinen creacions realitzades als deu centres penitenciaris de Catalunya amb peces que procedeixen de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Fundació Bancària La Caixa.

balsam-i-fugaEl recorregut de Bàlsam i fuga replica les estances d’una institució com a concepte, i és allà on eclosionen de manera natural les relacions entre les obres dels reclusos i les dels artistes consagrats, a partir de coincidències formals i emocionals.

Les obres fetes pels interns dels centres penitenciaris s’entenen com el fruit d’impulsos creatius que sorgeixen de la necessitat  d’expressar-se o, en alguns casos, d’alleugerir el pes del temps.

L’exposició acull més d’una cinquantena de peces realitzades a la presó, per a les que s’ha emprat material barat, normalment reciclat, que han estat recopilades al llarg de 4 anys. Ha estat clau la figura dels monitors artístics, com a acompanyants i catalitzadors.

El desposseïment de tot allò que connecta el qui entra amb la seva vida anterior, la construcció d’una nova identitat, el control, la inspecció jeràrquica,  les icones de la llibertat, la creació, els laberints, l’ordre germinal del taller, patis i murs, cubicles i intimitat, cavitats, angoixa, el record i l’evasió, esdevenen elements conceptuals per a un discurs que permet establir paral·lelismes i discrepàncies entre dues institucions de naturalesa aparentment dispars com són l’artística i la penitenciària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s