HR Analytics: la importància de l’anàlisi de dades en la gestió de Recursos Humans

data analyticsLa possibilitat que ens ofereix la societat de la informació de disposar d’un gran volum de dades és una gran oportunitat per les àrees de recursos humans a l’hora de prendre decisions i/o planificar estratègies d’RH.

L’anàlisi de dades en RH ha d’anar més enllà d’una simple fotografia de la situació en un moment determinat, ha de poder mesurar l’evolució i ajudar en la predicció del futur. Detectar perfils de persones que treballen en diferents tasques dins una empresa, analitzar punts febles i aspectes a millorar, o ajudar en la selecció del personal que pot substituir potencials baixes, així com preveure el risc que aquestes es produeixin, són alguns dels aspectes en què l’anàlisi de dades en RH pot tenir especial interès.

La gestió del Capital Humà d’una organització ha de ser cabdal per tal de disposar de capacitat de resposta i de reacció en un entorn on certament els canvis es produeixen de manera més ràpida i significativa.

Actualment les noves tecnologies ens proporcionen eines cada cop més potents que permeten analitzar un gran volum de dades i extreure’n resultats que vagin més enllà de l’anàlisi general, i que busquin l’anàlisi particular d’un/una treballador/ora concret/a, per tal de detectar, per exemple, el talent individual de cada persona. Conceptes com Advanced Analytics, Busines Intelligence o Big Data, cada cop més comuns en el nostre vocabulari, són fruit justament de l’avenç tecnològic actual el qual permet automatitzar ciències com la Matemàtica o l’Estadística i obtenir de manera clara, sintètica i gràfica, una informació que fins no fa gaire no estava a l’abast de qui pren les decisions.

Aquestes idees van ser presentades el dia 8 d’abril en la Trobada sobre noves pràctiques en RH: HR Analytics, la importància de les dades, organitzada per la Fundació Factor Humà, amb la presentació de casos concrets en HR Analytics aportats entre d’altres per una empresa pública –Barcelona Serveis Municipals (BSM)- o una privada –KH Lloreda-, i que van evidenciar el gran canvi que s’està produint actualment en aquest àmbit i del perill que pot significar no aprofitar el que l’ús conjunt de la ciència i la tecnologia ens proporciona.

Julià Urrutia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s