Direcció pública i innovació. Les característiques de la persona líder

Els temps actuals i els canvis accelerats que caracteritzen les organitzacions actuals, requereixen de lideratges sòlids tècnicament, amb coneixement de l’àmbit material d’actuació en el què s’exerceixen, però també carismàtics des de la perspectiva de la competència i capacitat  per a aglutinar, cohesionar i motivar equips. En aquest context, el directiu, el líder d’equip, la persona encarregada de portar endavant els projectes i polítiques, ha de desenvolupar determinades competències que poden contribuir a la creació d’ecosistemes en els què la innovació sigui possible:

Permet, fomenta, facilita l’intercanvi. El directiu públic ha de fomentar l’intercanvi d’idees i la col·laboració, dins de l’equip, amb d’altres equips de l’organització, i amb altres organitzacions o grups externs. En analogia als sistemes biològics, l’intercanvi d’informació és el més potent mecanisme de supervivència, d’adaptació, evolució i millora. L’intercanvi enriqueix, permet arribar més lluny, permet arribar millor. No només som nans a espatlles de gegants. Som nodes d’una xarxa col·lectiva de saber i d’intel·ligència que hem d’aprendre a gestionar com a tal.

Identifica oportunitats. El líder es centra en les oportunitats i els actius de què disposa. No permet que els gaps de coneixement, de capacitats o de recursos siguin els elements determinants, en negatiu, de l’evolució dels projectes. Cal tenir la capacitat per a apreciar els actius amb què es compta, i que siguin precisament aquests, els qui determinin l’ADN dels equips. Cal que sigui una persona orientada a captar oportunitats, i amb capacitat per minimitzar les mancances i l’impacte negatiu que poden suposar aquestes.

Té clares les fites a què vol arribar, i les comparteix amb l’equip i amb la resta d’agents implicats. No dubta de la capacitat d’aquells a qui lidera, de veure, compartir i motivar-se amb les fites i objectius establerts.

Té una visió holística del projecte o política que gestiona. És capaç de visualitzar la gran línia i les finalitats que donen sentit al conjunt. El detall i les rutines urgents no impedeixen mantenir una adequada visió de conjunt. Aquesta mateixa visió de conjunt és la que permet mantenir el rumb en moments de dificultat.

El poder de la persona líder (d’equip, de projecte…) depèn de la seva habilitat per a empoderar a aquells qui treballen amb ella, contribueix al seu desenvolupament.

Comunica bé. És molt conscient i domina l’impacte del què es diu i com es diu en la motivació, cohesió i funcionament del grup professional. Per a bé i per a mal, i en contra del que diu el refrany, quan parlem d’equips professionals les paraules no se les emporta el vent.

Estima allò que fa. L’entusiasme facilita que les persones es sumin als projectes. Estimar allò que fem garanteix un plus de qualitat en els resultats finals, i en com es gestiona el camí cap a la consecució dels objectius. Permet gaudir en cada passa del camí.

Algunes d’aquestes reflexions i missatges sobre les característiques dels lideratges que contribueixen a generar entorns on la innovació és possible, les trobem reflectides en la TED Talk que Benjamin Zander, director de la Boston Philharmonic Orchestra, va realitzar a propòsit de la música clàssica. La xerrada ens il·lustra de manera apassionada, les habilitats i valors que hauria de tenir qui encapçala equips i lidera projectes.

La creació d’ecosistemes com a premissa per a la innovació

El directiu ha de promoure, o permetre, una gestió dels recursos humans que beneficiï o contribueixi a la generació de condicions i clima on flueix l’intercanvi d’idees, la gestió del coneixement i el diàleg interdisciplinari. Que possibiliti en darrer terme, el flux innovador.

Però es requereix també del compromís de les persones que contribueixen en el dia a dia a la prestació dels serveis, amb independència del rol professional exercit i de la categoria. El primer i més important dels actius de la nostra organització és cada una de les persones que la conformen i que tenen el coneixement més singular i valuós del funcionament de la organització.

Des d’InnoGent volem contribuir a difondre aquests models de lideratge i de compromís amb la organització, que tendeixin a fer aflorar i potenciar tot el talent intern, amb accions com les jornades de Nous Lideratges.

Aquest apunt s’ha publicat a l’Espai de la direcció pública (edp) amb motiu de la celebració dels 5 anys d’aquest grup.

3 thoughts on “Direcció pública i innovació. Les característiques de la persona líder

 1. crec que és hora de passar de la teoria a la pràctica. Quins bons exemples tenim a casa nostra? de quines eines TIC es disposa per crear comunitats? quines directrius generals tenen els RRHH?

  M'agrada

  • Certament queda molt per avançar, és per això que des d’InnoGent intentem incidir també en models i desenvolupament de competències de lideratge, com a element essencial en tot procés d’innovació des de la perspectiva de gestió del talent.

   M'agrada

 2. Moltes gràcies per l’apunt, me’l llegiré en calma. Tan sols dir-vos que tot el que fa referrència al lideratge m’agrada, i si tinc temps m’escoltaré a Zander.

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s