XIII Jornada de Qualitat a l’Ensenyament

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya participa en la XIII Jornada de Qualitat a l’Ensenyament que ha organitzat la Direcció General de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d’Ensenyament d’acord amb el Programa de qualitat i millora contínua (PQiMC).

Aquest programa proposa el repte de recerca contínua de diferents models de gestió nacionals i internacionals, per configurar un model propi innovador que asseguri que les nostres escoles disposen de referents de gestió per assolir els objectius proposats pels diferents projectes educatius. El PQiMC ofereix un conjunt d’accions orientades a guiar, formar, reflexionar i implementar sistemes de gestió. El desenvolupament del PQiMC es fonamenta en el treball a través de xarxes de centres, organitzades per nivells de desenvolupament del seu sistema de gestió, acompanyats per un coordinador, treballant en equip, compartint aprenentatges i afavorint l’intercanvi d’experiències entre els centres que en formen part.

El PQiMC treballa amb més de 150 centres de diferents tipologies i etapes educatives. En aquests moments 114 centres disposen de la certificació d’assegurament de la qualitat, dels quals 16 estan acreditats, a més, amb sistemes de gestió d’excel·lència. Properament, al web del Projecte de qualitat i millora contínua, es publicarà un nou llibre sobre la ISO 9001-2015.

El programa de la  XIII Jornada de Qualitat a l’Ensenyament s’ha focalitzat  en el procés d’ensenyament i aprenentatge, raó de ser dels centres educatius, i en la importància que té la realització de la seva missió en una societat com la nostra, així com aprofitar el coneixement i les noves eines disponibles per tal d’augmentar la qualitat dels aprenentatges. A l’inici de la Jornada, es van lliurar els diplomes als centres del Servei Educatiu de Catalunya que han assolit la certificació ISO 9001 i als centres que s’han avaluat d’acord amb models d’excel·lència en la gestió durant l’any 2015.

La ponència marc sobre “l’Ensenyament i l’aprenentatge un repte de tots” va anar a càrrec d’Angel Castiñeira, (Doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació i director del Departament de Ciències Socials d’Esade)  qui va destacar que calen tres grans aportacions per a la millora de la qualitat en l’ensenyament.

Durant el work-cafè es van fer presentacions simultànies de 50 temes de bones pràctiques educatives i de gestió.

Dolors Reig (Psicòloga Social i editora del web “El caparazon”), en la part sobre Metodologies i entorns per a l’aprenentatge va parlar de “Com visualitzem les noves escoles?”. Planteja el mateix model evolutiu de les diferents generacions que Castiñeira i emfatitza en el canvi de model d’aprenentatge de les noves generacions: busquen recursos educatius online, veuen tutorials, treballen amb companys de classe, fan exàmens online, llegeixen llibres electrònics, tablets, fan servir les xarxes socials com eines d´investigació per als treballs de l’escola, etc. És per això que cal que els models educatius s’adaptin als canvis cognitius d’aquestes generacions que requereixen més rapidesa, més connectivitat, són més flexibles davant les noves situacions per tant, calen noves metodologies com la gamificació, l’ensenyament multimèdia, el treball col·laboratiu… però sense oblidar el paper principal que ha de seguir tenint el docent.

Finalment, sobre Comunicació i aprenentatge, Jordi Adell (Economista i director de “Jordi Adell & Associats”) va fer la ponència: “La comunicació s’ha de planificar”, en la qual ha posat de manifest que comunicar no és parlar, sinó que la comunicació s’ha de planificar des de l’obertura fins al tancament, igual que una narració. En l’obertura cal despertar l’atenció i l’interès, en la part central, les evidències, aconseguir el convenciment i en el tancament, cal captar la voluntat.

Eulàlia Pla Rius. Escola d’Administració Pública de Catalunya

2 thoughts on “XIII Jornada de Qualitat a l’Ensenyament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s