Desembre: El final de l’inici i el perpetuum mobile

El ritme que ens imposa el calendari cultural i comercial global a què ens estem acostumant, no ens ha permès percebre encara que estem a tocar dels dies més curts de l’any. Les llums nadalenques i els reclams i promeses de felicitat amb família i amics no semblen ser conscients que, a l’hemisferi nord, la natura es troba en un compàs d’adagio, que apunta cap al larghetto i el largo i grave amb que impera el solstici d’hivern.

Davant d’una natura quieta a l’ull humà, en estat latent de congelació, les exigències de les tasques rutinàries de l’administració en el darrer trimestre de l’any ens recorden la importància de la temporalització de la nostra feina. A l’hora que es tanquen pressupostos, s’avaluen les accions dutes a terme i es reconsideren projectes, ens exigim planificar el futur per tal de començar un nou tempo tot just iniciat el gener. En aquest context, es posa de manifest com mai la importància del líder a l’hora d’establir i mantenir la cadència i els ritmes dels equips. Amb un metrònom estable al llarg de l’any, la gestió del tancament de l’any no hauria de comportar grans trasbalsos.

En aquest punt, i assolits els compromisos de gestió que el bon metrònom haurà procurat, desembre hauria de ser una ocasió única per a la revisió personal d’allò fet durant l’any que s’acaba des d’una perspectiva vital: faig el que vull fer? vull fer el que faig? Esbrina si estimes allò que fas.

En la gestió de projectes, tant professionals com personals, estimar allò que fem és el que garanteix un plus de qualitat en els resultats finals i en com es gestiona el camí cap a aquest resultat final. És el que ens permet gaudir en cada passa del camí.

Hom pot percebre el treball burocràtic i administratiu com a poc generador de passions. Però la finalitat d’allò que gestionem, la finalitat de servei públic, l’ètica i valor d’allò públic, pot ser i ha de ser una finalitat més que suficient per a dignificar el nostre treball i generar els elements que permetin sentir-nos orgullosos d’allò que fem.

L’única manera de fer un gran treball és estimar allò que fas. Steve Jobs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s