Setembre: La collita i la creativitat

setembre

Encetem el mes de contrastos per antonomàsia. Els colors de les fulles de la tardor en tota la seva varietat cromàtica de colors càlids – vermells, ocres, grocs,…-  ens porten a pensar en alguna cosa que s’acaba, en els darrers batecs de l’estiu. Al mateix temps, el setembre, i la tardor a la què ens porta, són també època de verema i de collites. Però els calendaris moderns han volgut que aquest llanguiment de la naturalesa, aquest declivi mesurat i seré dels paisatges del nostre entorn coincideixi amb un moment zero de les nostres agendes laborals.

L’allunyament que hem fet del dia a dia durant l’estiu, ens pot ajudar a relativitzar i contextualitzar tot allò que, poques setmanes abans, eren problemes de difícil resolució. No en va la tranquil·litat, la distància i la reflexió ens permeten avançar amb més empenta quan reprenem el camí: camí que pot ser lineal o que ens pot exigir l’adopció d’algun canvi significatiu de paradigma. Sense gairebé adonar-nos-en, hem ideat i madurat solucions. Renovades les forces i els ànims amb les vacances tot just acabades, l’esperit de l’inici del curs escolar marca també la tornada a la feina.

En aquest sentit, setembre és un mes que pot propiciar la creativitat, competència que requereix per al seu desplegament enormes dosis de coratge i valor. És sabuda la implícita possibilitat d’errar que hi ha en tot intent de fer de nou, de fer de manera diferent. El procediment estricte i la rutina ens prevenen de cometre els errors per als què varen ser pensats aquests instruments garantistes. Però no hem de renunciar a que l’enginy, l’abundància i la generositat del pensament creatiu ens permetin avançar cap a nous escenaris i noves possibilitats.

Sir Ken Robinson ens explicava que tot nen creu cegament en el seu propi talent. I la raó és que no té cap por a equivocar-se. Mirem els infants que tornen a l’escola, i intentem recuperar aquella criatura que portem dins, intentem recuperar els nostres setembres més creatius.

No en va el setembre, amb tots els canvis que anticipa, ha exercit enorme inspiració en tot tipus d’artistes, que palpem en la música o en les nits estelades de pintors genials.

Una persona que mai ha comès un error mai ha intentat res nou (Albert Einstein)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s