Informe sobre indicadors per a la promoció de la Investigació i la Innovació Responsables

La Comissió Europea va publicar, el passat mes de juny, els indicadors per mesurar l’evolució de les polítiques d’Investigació i Innovació Responsables (RRI).

Aquest concepte (Responsible Research and Innovation) respon a l’objectiu que la I+D+i es desenvolupi d’acord amb els valors i les expectatives de la societat. En la seva definició més general, la RRI té a veure amb una ciència cada cop més sensible i més connectada amb els valors, les necessitats i les preocupacions de la societat. La RRI és un element transformador de la investigació que ha guanyat protagonisme en els últims anys en passar a ser un “principi transversal” del programa Horizon 2020. Tot i que encara s’està iniciant, s’està implementant amb força en molts programes d’investigació internacionals.

L’informe ofereix una gran varietat d’indicadors per als diferents àmbits de la RRI (governança, participació ciutadana, ètica, igualtat de gènere, educació científica, open access, sostenibilitat, inclusió i justícia social) però també adverteix que si la RRI es tracta únicament com a un conjunt d’indicadors numèrics, és molt probable que perdi el seu potencial transformador i que es degradi cap a un ritual burocràtic. Per aquest motiu, recomana contemplar els indicadors com una xarxa conjunta i no com una sèrie de paquets individuals, i avaluar l’avenç numèric sota una discussió viva i real.

El grup d’experts responsable de l’elaboració de l’informe, ha estat integrat per sis especialistes europeus en diferents àmbits de la RRI, entre els quals es troba Gema Revuelta, directora del Centre d’Estudis de Comunicació, Ciència i Societat de la UPF.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s