Agost: L’heroïcitat de l’equilibri

Si entenem l’equilibri com el resultant d’una estratègica col·lectiva òptima en un context que involucra a diversos agents, que concilia interessos de diferents naturalesa, el líder que administra aquests elements i avança en la seva execució, esdevé una figura que hibrida el coratge de l’heroi amb la plasticitat de l’acròbata.

El líder del nostre temps sap que el servei amb objectivitat als interessos generals és el motor de la seva actuació. Però aquest exercici exigeix el maneig d’elements heterogenis, en ocasions oposats: la seguretat jurídica, la garantia, l’equitat en l’accés a béns i serveis de provisió pública que fonamenten l’Estat de dret tal i com el coneixem, i la necessitat de millora, de canvi, d’assaig –amb la implícita possibilitat d’error- per a l’adopció de noves formes que puguin revertir en una millora de la productivitat, de l’eficiència i dels resultats, i que responguin a les demandes d’una societat canviant amb necessitats i aspiracions no previstes.

Però l’autèntic líder del nostre temps no emprèn aquesta gesta en solitari. És un líder que sap que malgrat la dificultat de l’equilibri, aquest és sòlid perquè a la base del constructe hi ha el diàleg, crítica i contrast de tots dels agents implicats, la crítica honesta, les visions diverses i calidoscòpiques de l’equip que en la seva adaptació fan més fortes les bases.

En la terra dels castellers i dels trencadissos gaudinians, en els que el tot transcendeix la suma de les parts, el lideratge distribuït és la forma natural de lideratge. El líder, l’heroi, clama ajuda per arribar a la meta i per administrar el present. Però mai l’ha de reclamar; i és que en el terreny fertilitzat pels lideratges distribuïts i carismàtics hi prolifera el talent dels equips compromesos, de persones que corresponen per vocació personal.

Ajuda’m!, sóc un heroi. (Blai Bonet)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s