Juliol, el regal de la conversa

Comencem a comptar els dies de juliol, un més que ens arriba amb una estimulant invitació a la conversa crítica.

La combinació química, l’evolució biològica, la construcció cultural, el canvi organitzatiu,…Tots ells tenen en comú denominador: l’intercanvi d’informació que, partint d’una situació particular, individual, d’aïllament, permet construir noves estructures i formes més adaptades al medi canviant o a les finalitats preteses.

Estem parlant d’una corrent evolutiva contraposada al sentit etimològic de l’ἴδιος, allò privat, referent a un mateix,.. a allò aïllat, en definitiva. En grec clàssic l’ἰδιώτης feia referència al ciutadà privat i egoista que no s’ocupava dels assumptes públics, que no és capaç de transcendir els propis assumptes particulars. Un comportament poc coherent i reprovable en una societat i una civilització que va fer del diàleg i la conversa crítica una icona que l’ha representat al llarg del segles.

Com ens recorda Jorge Wagensberg a la frase del mes, la conversa crítica és el terreny en el que pot fructificar la creativitat i la innovació. En aquest sentit, permetre i fomentar l’establiment de xarxes de comunicació descentralitzades dins de la organització, que facilitin la multiconnexió de tots els seus nodes, que permeti crear cercles flexibles de professionals per la cooperació i creixement, és fer jugar les eines de comunicació en benefici de la salut organitzativa de la institució.

A les empreses, com en els museus, cal estimular la conversa crítica, perquè flueixin les idees i sorgeixi la creativitat i la innovació. Quan les idees no circulen, o circulen verticalment, és el primer símptoma que una organització entra en fallida. (J. Wagensberg)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s