Març: L’autoconeixement fonament pel bon lideratge

Jaume C. Pons Alorda. Jornada Nous Lideratges. Auditori del Palau de la Generalitat, novembre 2014

El proper 20 de març és el Dia Mundial del Lideratge; l’endemà, el 21 de març, és el Dia Mundial de la Poesia. A primera vista podríem pensar que són dues commemoracions que poc tenen en comú. Res més lluny!

La frase que il·lustra el mes de març al nostre calendari és un fragment d’un poema de Walt Whitman.

L’any passat, 2014 es va traduir de forma íntegra per primera vegada en català la seva obra  Fulles d’Herba pel poeta i traductor Jaume C. Pons Alorda. L’obra recull el seu conegut poema Oh Capità !, El meu Capità !, dedicat a Abraham Lincoln just després del seu assassinat. Lincoln, un líder amb un elevat sentit de l’oportunitat i fortes conviccions personals que va anteposar l’interès comú sobre el personal i va transformar el seu país, va abolir l’esclavitud i va modernitzar la seva economia.

Aquest poema, Oh Capità !, El meu Capità !, va ser popularitzat amb la pel·lícula El Club dels Poetes Morts. En aquesta, un singular professor de literatura, interpretat per Robin Williams, a través d’un lideratge carismàtic i transformador inspira un canvi en el transcurs vital dels seus alumnes. Els convida a posar-se dret damunt del seu pupitre per “veure el món des d’una altra perspectiva”; a aprofitar el moment –carpe diem– a lluitar pels seus somnis i a descobrir la poesia. Els diu: “creeu i penseu en alguna cosa, doneu-li l’èmfasi que necessiteu i trenqueu esquemes”.

La frase del mes ens interpel·la a ser protagonistes de la nostra vida, a liderar el nostre propi destí i, tal com dèiem aquí, la bona direcció de persones, el bon lideratge comença per un mateix. La poesia ens ajuda a connectar amb nosaltres mateixos.

DESCARREGA'T EL MES DE MARÇ!

No deixis que acabi el dia sense haver crescut una mica,
sense haver estat feliç,
sense haver augmentat els teus somnis.
No et deixis vèncer pel desalè.
No permetis que ningú et tregui el dret a expressar-te,
que és gairebé un deure.
No abandonis les ànsies de fer de la teva vida quelcom extraordinari.
No deixis de creure que les paraules i les poesies
poden canviar el món. (Walt Whitman)

6 thoughts on “Març: L’autoconeixement fonament pel bon lideratge

  1. Penso que és una idea esplèndida reivindicar la poesia per parlar dels valors que ens haurien de definir… un plaer, poder rellegir Whitman i comprovar com en són, de vigents i necessaris, els seus pensaments

    M'agrada

  2. M’ha recordat un curs que vaig demanar fa poc al centre d’estudis sobre el treballador com a coach, com a líder,a banda de la poesia i de l’art, en un entorn laboral crec en la persona com a lider, d’un mateix, qui es domina pot entendre l’altra persona, empatia, sensibilitat, escolta activa, impulsador, entusiasta, que sàpiga gestionar les seves emocions….. i mai deixant de banda la sensibilitat ( queda molt per mi enrera aquell treballador o cap que volia canviar les persones, que volia dominar, que cridava, que s’enfadava quan les coses no sortien com ell volia). Em farà molta il.lusió poder assistir aquest curs per aprendre. Un dels temes que toca és el leading from one step behind, aprofitar el talent,els recursos i l’experiència de cada persona de l’equip. Empoderar el grup, etc.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s